Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ATILLA SZOBORAVATÁS

2010.04.19

                               

                               Atilla szobor avatás

 

2007. szeptember 26.-án 18 óra 22 perckor a csillag képek állása Atilla haláláról szólt.

A Pilis hegy Csillag ösvényén ugyanekkor mégis épp Atillát éltettük fel egy fából faragott, három méter magas szobor alakjában. A Vízöntőben úszó, félholdon álló férfi kezében a hun kard. Hegye a Skorpióban, markolata a Bika jegyében végződik. Nemes , tiszta látású arcán nem az utóbbi századok hazugságai, hanem a tisztességes, becsületes harcos messze látó, nyílt tekintete néz a felkelő Napba. Hun koronás feje fölött a nagy királyoknak kijáró Oroszlán.

Külföldön mély tiszteletnek örvendő uralkodó emlékét a Szent Péter bazilika kápolnájában, Leo pápa szarkofágján örökítették meg. Az ausztriai Tulln városában lovas szobrot állítottak neki.

„Atilla, Bendegúz fia, a nagy Nimród unokája” tehát méltóképp került a Csillagösvény második stációjára Nimród után, hisz a nagy király városa is valahol itt volt a Pilisben. Az Ő városába jött át a Dunán Árpád és serege, majd holt testét is az Atilla városába folyó patak forrásánál temették el. Nyilvánvaló kapcsolatuk természetes következménye hogy a következő szobor Árpád kell legyen. A Pilis hegységet épp azért tartják Szent hegynek, mert ilyen minőségű személyiségek otthona és uralkodásuk központja volt.

Néhány száz méterre innen Árpád lovasai jártak annak idején. Az Ő emléküket őrzik azok a leletek amelyek a Pilis tetőre vezető szerpentin út építésekor kerültek elő 1900-as évek legelején. Orosdy báró büszkén mutogatta vendégeinek. Többek közt ezek a tények is hitelessé teszik a hét szobor: Nimród, Atilla, Árpád, Szent István, Szent László, Boldog Özséb és Hunyadi Mátyás létjogosultságát itt ezen a helyen.

Árpád halála után, valahol az eddig ismeretlen sírja környékén építették fel a Fejéregyházat a Boldogságos szűz tiszteletére. A pilisszántói emlékhely csúcsán, a történelmi hűség kedvéért szintén a Boldogságos Szűz tiszteletére épült  meg a kápolna. Hozzá vezet a Csillagösvény, melynek szellemisége kiutat mutathat Kárpát-medence erkölcsileg mélyen alultáplált állapotából. A mai társadalom merő sikoly, segély kiáltás, a pénz pedig  bűnre vezető alkalom! Az őrült világ zajában a jóravaló ember csendet kér, ebben a morális háborúban békére vágyik, az erkölcsi sötétségben jövőbe mutató fényt keres. A társadalom lelketlen  ingoványában fuldokló ember itt, a Csillagösvény végén, a feltámadást jelentő Pilis Keresztjénél megtalálja a csendet, békét és az alagút végét jelző fényt. Olyan sziget ez a Kárpátoktól átölelt föld népeinek ahová nem érhet fel a kis stílű gyűlölet, megosztottság, az ebből fakadó ellenségeskedés.

 Pilisszántó szlovák nemzetiségű falu mint ahogy  magam is. Ápolom, őrzöm, gondozom és vigyázom falum kultúráját. Akkor hát miért épp mi keltettük életre hamvaiból ezt az ősi, dicsőséges emlékhelyet –kérdezik? Mert úgy gondolom a gonoszkodásból kivezető utat Szent István intelmei, a Szent Korona tanítása mutatja.

Ők a hely szelleme, a Pilis elfeledett, kigúnyolt szellemi öröksége amely nem állítja kegyetlen válaszút elé ember társát: döntsd már el mi vagy te, hová tartozol, kit szeretsz jobban édesanyádat vagy édesapádat, mert csak az egyiket szeretheted? Ilyen buta kérdést csak a mai politikusoktól hallani.

Évszázadokon át Kárpát-medence népei egyenként csilingelő hangszerei voltak egy harmonikus egységű  hangversenynek. Ma is azok, csak a karmester hiányzik!

A Csillagösvény szellemisége messze fölötte áll a napi párt politika kicsinyes civakodásaitól, zörgéseitől. Példája lehet azoknak, akik valóban aggódnak hazánkért, azoknak akik komolyan  keresik a kiutat egy tisztességesebb jövő felé!

A hét szobrot Szlovákiában faragja Smidt Róbert, Szőgyénben, anyag áron!

A Csillagösvény közvilágítását ez a hét örök mécses fogja szolgálni, az Ő fényük mentén jutunk el a Kárpát-medencét szárnya alá terelő Boldogasszonyhoz.

 

 

Pilisszántó 2007. szeptember 26.                                            

Szőnyi József

Pilisszántóért Egyesület

 

feltöltés alatt