Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Szántói temetők

 

 

 

Falunk múltjáról három önkormányzati temetőnk csendje tudna sokat mesélni elmúlt századokról, sőt évezredekről. A Placskón talált szarkofág római temetőről árulkodik. Nem messze innen a rómaiakat megelőzve kelta település terült el. Néhány hónapja a Petyi Radi dűlőben avar sírokat ásott a régész.

A mostani három egymástól elhatárolt temető közül az első a legrégibb. Közelmúltban középkori romokat tárt fel a régész Molnár Erzsébet mely romok már egy ott lévő temetőre épültek. Vita tárgya a Középkori romok eredete. Kiknek készült milyen célból, kik építették, mikor, mekkora a kiterjedése? A török által elpusztított falu 150 éves pusztasága után 1703-ban betelepített őseink először ide temetkeztek. Jó száz év alatt megtelt a temető ezért a középső temetőbe nyitottak új parcellát.

Itt a legrégibb sír 1823-ból maradt ránk. A 164 azonosítható sírok fölött gyönyörű, egy kőből faragott sírkövek bújnak meg a bokrok és óvó fák sűrűjében. Igényesen megmunkált kövek nem csak finom ízlésű mesterről árulkodnak. Magas erkölcsi kultúra szellemisége véste bele magát az elgondolkodtató szimbólumok üzenetébe. Úgy tűnik olyan ősi idők szimbólumait is használták melyeket nem hoztak magukkal a betelepülésükkor, hanem azok már itt voltak.

A szlovák nyelvű sírfeliratokat magyar betűkkel írták, mivel beszélni szlovákul tudtak, de betűket írni magyarul. A helyesírás a bájosan egyszerű szántóiak számára csak úri huncutságnak számított. Ennél sokkal fontosabb volt nékik a lélek halhatatlanságába vetett hit. Találunk még német nyelvű feliratokat is. Molnár Erzsébet és Kocsis László régészházaspár helybeli lakótársaink szakmai munkásságával komoly dokumentációt készítettek a temetőről.  Aztán amikor az 1900-as évek elején ez a temető is megtelt, visszamentek az első temetőbe, amely ez alatt elfelejtődött. Nem sokáig temetkeztek itt, mert a megnőtt lakosságszám új temető területet igényelt. Pilisszántón ugyanis ismeretlen és elfogadhatatlan a 25 évenkénti temető rendezés.

Itt még 150 éves sírokon is látni friss virágot.

 

 

  az oldal még feltöltés alatt áll